Bocas del Toro

2013-12-31

Nu har vi landat i Bocas del Toro.

Vi lämnade Portobello på morgonen den 28 december för en färd rakt västerut ca 150 sjömil. De första 110 av dessa gick som en dans, sedan satte den östgående strömmen in och plötsligt blev det seg deg. I ett försök att nå land innan mörkrets inbrott på söndagen gick vi för fulla ställ och motor. Tyvärr räckte det inte. Boca del Toro channel nåddes inte förrän kl. 19, en halvtimme efter solnedgången.

Inga problem, tänkte vi. Kanalen är bojad grönt/rött hela vägen in enligt sjökortet. Vi gick in i det kolsvarta mörkret med ögonen kisande, letande efter bojarna. Efter en stund kunde vi dra slutsatsen att man plockat bort samtliga. Det blev till att gå sakta, sakta med Therese som utkik i fören, utrustad med ficklampa. Trots att kanalen är bred och relativt lättnavigerad så är det läskigt att gå i totalt mörker. Ljus på land finns, men det är faktiskt bara störande.

Kl. 20.20 kunde vi ankra upp bakom Punta Bastimentos. Att gå vidare de tre sjömilen till Bocas town var inte att tänka på.

Dagen efter behövdes bara en timme för att angöra och ankra strax norr om Bocas town. Här möttes vi upp av norska Pliosaurus som vi överenskommit att fira nyår med. Mycket "morsomt"!

Bocas del Toro är ett ganska stort område väster om Panama-kanalen. Till största delen är området naturskyddat och djurlivet är rikt. Stora delar är helt obebodda. I provins-huvudstaden Bocas town bor det ca 5000 invånare av mycket blandad härkomst. Staden är karibisk i stilen och många här talar faktiskt engelska. Annars talas det spanska eller "guari-guari", enligt uppgift en mix av afro-antilleansk engelska och indianspråket ngobere, kryddat med lite franska. 35 % av befolkningen är indianer av Ngobe-bugle stammen, kända för att vara mycket skickliga fridykare.

Här ska vi nu stanna i väntan på först Veronica med familj och sedan Linnea med pojkvän. Nyårsafton firas på restaurant Lemongrass och därefter i sittbrunnen på Pliosaurus. På nyårsdagen hoppas vi kunna segla upp till en strand och lata oss ett par dagar.

Prospero anos!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar