Inkvisition och guld

2013-08-03

Livet går sin gilla gång här i Cartagena. Vi slappar mest. Det är något de allra flesta gör här. Det är alldeles för varmt för att orka någonting. Att ge sig in till gamla staden mitt på dagen gränsar till självmordsförsök. Det blåser nästan ingenting utanför stadsmuren och innanför - absolut ingenting.

Förra söndagen tvingade vi oss dock in till staden då det var gratis inträde på några av museerna.

Först besökte vi inkvisitionspalatset där den spanska inkvisitions-domstolen huserade under femton- och sextonhundratalet. Denna domstol hade till uppgift att arrestera och döma de som inte "trodde på gud på rätt sätt". Det räckte inte med att bara kalla sig kristen alltså.

Domstolen hade också till uppgift att spåra upp och döma kättare, eller häxor som man kallade dem. För att bevisa att vederbörande var en häxa vägdes den åtalade först. Vägde personen mer än ett kilo per centimeter över en meter så var det klappat och klart. Som exempel är jag, Björne, 178 centimeter lång och väger ca. 75 kilo. Jag hade alltså klarat mig med tre kilos marginal. Tessan hade åkt dit så det sjöng om det.

I tveksamma fall ställdes en del frågor som; När blev du häxa? Var blev du häxa? Vem hjälpte dig bli häxa?

För att verkligen krama ur all sanning torterades de åtalade å det grövsta. Sträckbänk, spik-krage, hand/fot-kross och nack-skruv var bara några av verktygen som användes. Om den åtalade, mot förmodan, överlevde tortyren avrättades fanskapet.

Bara här i Cartagena torterades och avrättades hundratals människor. Ingen förklarades oskyldig.

Efter det upplivande besöket i tortyr-palatset besökte vi guld-museet. Guld var ju den stora anledningen till att Spanien erövrade den sydamerikanska kontinenten. Här, i området kring Cartagena, fanns (och finns) det stora volymer av den ädla metallen. Idag är det dock en ganska kostsam brytning då det mesta finns i floderna. Ädelstenar handlas det fortfarande mycket med här. Colombia är en stor exportör och landets ädelstenar sägs vara av särskilt hög kvalitet.

I övrigt gör vi inte så mycket. Lite småfix med båten, handla på Supermarketen, träffa andra seglare etc. Det är mycket lugnt.

Hoppas ni får en fortsatt härlig sommar i Sverige.

3 kommentarer:

 1. Ser riktigt trevligt ut på museet,ser ut som Kapten B's leksaker jag hittade längst in i garderoben i förpiken på Gaija. Vad händer framöver,när o var beger ni er framöver?
  Mr X

  SvaraRadera
 2. Åter en trevligt skriven berättelse över era eskapader!
  Hur länge planerar ni att vara på seglande fot?
  / Janåke

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig semesterläsning! Roligt att få veta historia om platserna ni besöker, men vilka ruskigheter också. Men nu är man tillbaka i vardagen igen efter en skön semester med båten, men kom inte längre än till Söderö, och Villinge, och en fantastisk vecka i dalarna, utan mygg! Sol o bad på playan i Särna, händer inte varje sommar precis.
  Må så gott o segla lugnt, när ni går vidare.

  Annika C

  SvaraRadera