Utflykt till Santo Antao

2012-11-30

Nu bunkrar vi för fullt. Snart är det dags för den 16-20 dagar långa färden över Atlanten. Vi har precis fått besked att Jori, vår nye besättningsman, är på plats på Kap Verde och anländer till båten lördag förmiddag.

Vi kommer att behöva ca. 100 liter dricksvatten och 230 liter diesel för överfärden. Volymen vin och öl är i paritet.

Tyvärr råkade vi ut för en smärre olycka i lördags. Kl. 22 när vi satt och tog igen oss med en drink efter den, som vanligt, utsökta middagen hörde vi hysteriska skrik akter om båten. Plötsligt hördes en kraftig smäll. En fransk båt hade fått den utmärkta idén att, i mörker, byta plats i marinan. När de, backandes, var på väg in på platsen bredvid oss kom en kastvind och vred fören tvärs mot vår båt. De rände in i vår akter. Besättningen på Gaija störtade naturligtvis ut genast. Therese och Olle försökte hålla ifrån den franska båten från vår akter medan Björne med båtshake i högsta hugg hoppade över till båtgrannen för att hindra den franska båtens för att ramma ytterligare båtar.

Efter mycket om och men, och god hjälp från marina-personal, kunde till slut den franska båten ta sig in på annan plats. Slutnotan på vår båt blev ett böjt rör på bimini-toppen och en skev vinge på vind-rodret. Fransmännen fick naturligtvis betala. 140 Euro fick de punga ut för våra skador.

De stackars snigel-ätarna var naturligtvis mycket ångerfulla för denna idiotiska manöver. Som plåster på såren, utöver betalningen, inhandlade de en flaska vin som de naturligtvis placerade på vår nedgångslucka då vi inte var hemma för tillfället. Detta fick till följd att flaskan rasade ned i salongen då Björne öppnade inifrån (han hade ingen aning om att det fanns en vinflaska där). Det tog en stund att få bort glassplitter och rödvinsstänk.

Det man kan lära sig av denna händelse är följande:
  • Byt inte plats i marina efter mörkrets inbrott.
  • Backa inte in på plats i en marina som är ökänd för sina kastvindar.
  • Håll dig undan från fransmän.
På onsdagen hade vi fått för oss att besöka grannön, Santo Antao, då vi hört att den skall vara mycket vacker. Vi tog färjan tidigt på morgonen för att därefter med taxi ta oss till inbokat pensionat i Ribeiro Grande på öns västsida. Taxifärden blev ingen besvikelse. Efter ungefär två kilometer förändrades landskapet drastiskt. De torra lavastens-slätterna förvandlades helt plötsligt till hisnande grönt landskap. Raviner flera hundra meter djupa ned mot grönskande dalar bedårade oss under ett par timmar. Snacka om mikro-klimat! Luften var alp-frisk och vi fick till och med se barrskog vilket fick vår svenska hjärtan att slå några slag extra.


I Ribeiro Grande hade vi hyrt en liten tre-rummare för natten. Värdparet visade sig vara en portugisisk pensionerad advokat med tillhörande fru. De hade ärvt det lilla huset inkluderande en liten plantage där de odlade allehanda frukt, som vi fick plocka hur mycket vi ville. Pim roade sig med hundar, getter och höns.


Det var verkligen en trevlig utflykt som omväxling till båt- och marinaliv. För första gången på fem månader fick vi också nöjet att sova i riktiga sängar. Det gick väl sådär. För lite gungande och knarrande för en riktigt bra natt.


När vi åkte hem på torsdagen lovade vi dyrt och heligt att komma tillbaka till det trevliga paret. Björne köpte en hembränd "Grogue" av gubben också vilket gjorde gubben väldigt glad. Säkerligen kommer Björne bli lika glad vid drickandet. Vi hade vid provsmakning kvällen innan upptäckt att denna dryck inte är helt fel ändå. Som en blandning av whiskey, Aalborgs akvavit, fotogen, hundpiss och en smula ingefära ungefär.


Imorgon lördag ska vi ta med Jori till Clube Nautico för en matbit, några öl och lite musik. Sen blir det avfärd på måndag. Förhoppningsvis ska vi kunna nå Bridgetown, Barbados, till Thereses 40-årsdag den 18 december. Tyvärr blir det nog på det berömda håret. 15 dagar över Atlanten betyder väldigt hög snittfart. Men skam den som ger sig, vi är fyllda av optimism och rejält taggade.

Håll tummarna! Vi hörs från Barbados!

18 kommentarer:

  1. Aj då, funkar inte vindrodret mer då? Jori har varit ganska nervös så ta väl hand om honom. Ni måste vara framme den 18:e ju.. :-)Här har snöat en halvmeter sen Jori stack i morse. Så där-kul tycker jag. Stor kram Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej :) Veronica här Josefs mamma ;) Japp snart bär det av, är såååå glad för eran skull men håller på att dö av avund. Gud vad jag längtar efter dom alla <3
      Tänkte höra om det är ok att ta ditt tele nr om du nu ska ha med dej telefonen ner :)
      Ifall dom blir försenade.. Mitt är 0707/548025 ring gärna om du ser det här .
      Kramar Veronica

      Radera
  2. Se upp för fransoser framöver! Men ni kommer nog inte så nära inpå någon, ialla fall inte ngn båt, under er långa färd över. Skönt att ni blir en besättningsman till. Här är ca 40 cm snö -4, mer snö att vänta, inställda o försenade bussar, som vanligt, förkyld hela veckan. Jättehärligt o läsa ditt mail Terese! Lång väntan o höra av er nästa gång. God seglats!
    Kram Annika C

    SvaraRadera
  3. En riktig uppdatering 2,5 dec snö minus 3 just nu i Evlinge. Har klarat att skotta vår gård idag!!!! Det är sååå vackert snö som ligger i träden och ett härligt ljus sprider sig!!!! Vill sända lite samisk lyckotanke till er på er kommande överfart.....ser fram emot Karibien. Kram på er alla Fam Snöstorm

    SvaraRadera
  4. Hoppas att ni kommer iväg som planerat imorgon och att ni hinner fram till Therese födelsedag!
    Själv har jag slängt mig i snön när vi badade bastu. Snön yrde runt omkring i -9 grader och ungarna skrattade gott. Efter ett tag vågade till och med Denise slänga sig i den underbara pudersnön.
    Lycka till med överfarten från familjen Gustafsson:)

    SvaraRadera
  5. -14 denna underbara måndagsmorgon. Har landat på kontret och just kopplat in ett extraelemet under skrivbordet.

    Lyllos er. Kram! /Victoria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej kompis
      Du fyllde ju stort för några dagar sedan!
      Grattis vännen,hoppas du hade en fin födelsedag.
      Kram

      Radera
  6. Ni verkar ha det alldeles underbart. Sååå avis se er i shorts och kortärmat, själv håller jag på att förintas i denna hemska kyla, brrrrr. Lycka till med färden över Atlanten, tänker på er hela tiden. Kram Linda H

    SvaraRadera
  7. Första Advent har passerat, julskyltningen är över och glöggslatten har blivit kall. Snön och kylan har nått ända ner till Ystad och vår främsta utmaning de närmaste veckorna är att inte sätta och på skinkorna när vi halkar fram med sikte på den traditionella julförberedelsen.
    Er utmaning närmsta veckorna är av annat slag. För er gäller det att hålla er flytande med siktet inställt på annat mål än julskinkan. Om bunkringen är klar, kompassen kalibrerad och besättningen trimmad, så är det bara att lätta ankar, hissa seglen och anta den stora utmaningen att ta sig från C till B över A.
    Med målmedvetet engagemang och envis attityd plus en hjälpande hand från den idérike högste linjechefen så kommer man alltid fram. Se här och ha mycket nöje http://www.youtube.com/watch?v=GavNK48xya4
    Segla förståndigt, så hör vi från er på Barbados
    mvh
    P,S&T

    SvaraRadera
  8. Tjing Tjing=)
    Härlligt att se er ha det varmt & skönt. -12 grader var det hemma på våran termometer i Farsta,,burrr,Nu har stakarna i fönstret kommit fram och första starkvinsglöggen är tagen,mums....passar bra i kylan, själva sitter ni väl med paraplydrinkar och chillar.Lycka till med seglingen över Atlanten.
    P&k
    Jackan:)

    SvaraRadera
  9. Hej alla underbara

    Vi har det riktigt skönt, i går firade vi 1 advent med pepparkakor och glögg, riktigt gott! Men någon riktig julstämning blir det inte i värmen, men va gör det om man slipper frysa.
    Nu väntar vi på att få dra över till Barbados, men med ganska starka vindar därute är det lite tveksamt, får se annars i morgon bitti.
    Kram på er alla och håll tummarna att det kommer gå bra hela vägen.

    SvaraRadera
  10. Hejsan på er!
    Lite uppdatering på hemma fronten när ni nu förhoppningsvis har åkte ett par dagar.
    Här hemma yr snön sedan ett dygn tillbaks.
    Trillade ner runt en halvmeter under natten. Vi valde att bänka oss i soffan och titta ut på vinter som kommit med stor steg.
    Efter en stund började Denise att gnälla och hon har fått vattkoppor igen. Suck! Hon fick ju bara ett par stycken förra gången, så då kan man tydligen få om det. Grrr.
    Har precis varit ute en timme och skottat bort ca 30 cm till och det vräker ner fortfarande. Nu har temepraturen dessutom börjat smyga sig ner från -9 till -1 vilket gör att det är extrem blötsnö.
    Får se om maken och Julia kommer iväg imorgon. Förhoppningsvis avtar det till kvällen som det säger.
    Tänker på er och hoppas ni har det bra ute på böljan blå.
    Många kramar från en snöig Karin med familj.

    SvaraRadera
  11. Hallååååååå!!!!!!
    Vart ni nu än befinner er, så hoppas jag att Therese får en jiiiiiääätttebrååå 40 års-dag.
    GRATTIS Gummselummsan!!!!!!
    Saknar dig i vårat lilla kontorslandskap....men jag hajjar att dina landskap är betydligt härligare.
    Skål & botten upp!
    Kraaaaaam Annikos

    SvaraRadera
  12. Tjingeling,

    Grattis på den stora dagen Therese hoppas ni kommer fram ordentligt i helgen!

    Kram Karin m familj

    SvaraRadera
  13. Grattis Therese! ha en super bra dag och hälsa Barbados, har ju en del förflutet på denna ö!!!

    Karm petra med familj! :-)

    SvaraRadera
  14. Grattis Therese! Hoppas du har blivit ordentligt firad ute på böljan den blå!

    Kram Annika C

    SvaraRadera
  15. Hipp Hipp Hurra på din 40- årsdag, Hoppas du får en fin födelsedag med god mat & dryck.Har precis firat julfika på jobbet med vinglögg och lussebulle samt godis,,,mums!
    Hoppas ni har kommit fram till paradisön och att du får njuta på din STORA DAG!!!!!
    Många Kramar<3
    Jackan!

    SvaraRadera
  16. God Jul kära vänner och Grattis på födelsedagen till jubilaren idag:)
    Hoppas att resan över gick bra:)
    Kram Karin med familj

    SvaraRadera