Lazy days i Mindelo

2012-11-26

Nu lever vi lata dagar i Mindelo. Precis som alla andra skulle man kunna säga. Kap Verdianerna håller ett ganska lågt tempo kan man lugnt säga.

Kap Verde är en ögrupp formad som en hästsko öppen åt väster. Landet består av 14 öar varav de tio huvudöarna symboliseras av stjärnor på den i övrigt blå-vit-röda flaggan.

Landet är en republik och blev självständigt, från Portugal, först 1975. Idag uppgår befolkningen till 570 000 men faktiskt bor flera Kap Verdianer utanför landet.


Det är ett mycket fattigt land, även med afrikanska mått, och har periodvis stora problem med torka. Medelnederbörden per år här i Mindelo ligger på 126 mm. Ungefär som i Sverige ett par dagar i juli.

Huvudnäringen är turismen. Näst största inkomsten i landet är pengar från släkt och vänner utomlands. Fisk verkar de ha mycket gott om men fraktkostnaderna gör det olönsamt för export.

Huvudspråket är portugisiska men man talar också Kriulo, ett västafrikanskt språk med portugisiska inslag. Förvånansvärt många, framförallt äldre, talar också franska.

Vi ägnar nu dagarna åt småfix och bunkring i väntan på utökning av besättningen som kommer på fredag. Han är hett efterlängtad. Det ska bli kul med ytterligare en person att jämföra brännan med.

 
I marinan där vi ligger håller de flesta på med förberedelser för överfarten till Karibien. Vi är några svenska båtar också, bl a cu@sea med Per, Paula, Albin och Lykke som vi såg senast i Puerto Rico. Det är mycket lek och stoj under dagarna för Pim.

En kväll var vi och lyssnade på live-musik. Mycket västindiska rytmer, svänger rejält gör det.


Therese i samspråk med norsk kompis
Glada pojkar med en Albin Vega
Albin och Pim dansar salsa
Marknaderna har besökts. Det är svårt att dra gränsen för var den ena marknaden slutar och den andra börjar då försäljarna står på gatorna med några fiskar eller lite potatis i händerna. Den levande spädgrisen på bilden ville Björne gärna bjuda på men blev nedröstad.På Kanarieöarna blev vi informerade om att det var mycket dyrt här. Priser ungefär som i Sverige. Det stämmer inte. Vissa varor är dyra, exempelvis vin. Andra är klart billigare, exempelvis öl. Några andra varor har vi inte hunnit jämföra ännu. Hur som helst spelar det inte så stor roll, det finns inte så mycket att köpa här.På lördag alternativt söndag bär det av mot Karibien. Det är bara att hålla tummarna för gynnsamma vindar. Till Barbados är det 1900 NM (ca. 360 landmil) och det kan i bästa fall avverkas på 15 dagar, i sämsta på bara-gud-vet-vad. Vi tänker inte fira julafton på sjön i alla fall, riskerar vi det hoppar vi i och sparkar oss fram!

Vi ska försöka hinna med ett inlägg till innan vi drar så - vi hörs!

5 kommentarer:

 1. Va bra ni har det,ser så skönt ut!! Här ska äntligen snön komma, har dock bokat in Borgafjäll över nyår så jag får snö i allafall, nu när ni partypinglor är borta!! Allt gott ta lite rom för mig på Barbados den är superb där!! Flinga o Modd hälsar till Pim!! Kram på er alla önskar fam Snöstorm

  SvaraRadera
 2. Atlanten - mot Karibien...
  Det får en att undra: -Var ligger den punkt när ni är längst bort från allt och när passerar ni den?
  Kan den passagen bli en lagom födelsedagspresent??

  MVH
  P,S&T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare
   Det bör väl vara mittemellan ungefär. Efter ca. 8-9 dagar alltså. Fast vi väntar nog med firandet tills vi kommer fram. Ha det bra och hälsa familjen.
   //Björne

   Radera
 3. Tjingeling,
  Ser härligt ut på bilderna. Hoppas att nästa överfart går lika bra:)
  Denise har tappat sin första tand idag och stolt som en tupp!
  Till helgen ska det smälla till och bli 10 minus med snö. Härligt då blir det lita ljusare i mörkret. Så er skeppskompis sticker i rättan tid:)
  Må så gott!

  Kram Karin med familj!

  SvaraRadera
 4. Var Är Ni? Det var ett tag sedan

  Familjen Lindmark Tyresö

  SvaraRadera