Islandia

2013-09-08

Efter "storstadslivet" i Ustupu kände vi för lite lugn och ro. Tio sjömil nordväst ligger Islandia, en liten obebodd ö med en fin ankring utanför.

Vi fick skjuta upp vår avresa en dag på grund av häftigt skyfall som kom på eftermiddagen och fortsatte en bit in på natten. Vi har inte haft så mycket regn men det är faktiskt regnsäsong nu och över bergen regnar det nästan varje natt. Oftast ser vi bara blixtar och hör åskmuller på avstånd men denna dag var vinden sådan att vi fick allt över oss. Den tyska båten vi åker tillsammans med samlade 160 liter regnvatten. Vi hade typiskt nog tagit bort vår regnsamlare när regnet startade. Spelar ingen roll, vi hade fixat vatten i byn tidigare på dagen.

Färden blev odramatisk och för motor men det gäller verkligen att ha koll i dessa vatten. Det är rev överallt och de dyker upp plötsligt. Bra waypoints (tack Eric Bauhaus) och utkik i fören är nödvändigt för att undvika grundstötning.

Efter att vi hade ankrat drog vi in till stranden och grillade korv och bröd. När det var klart eldade vi upp våra sopor tillsammans med annat skräp som vi hittade på stranden. I de här trakterna slänger man skräp i vattnet om man inte orkar ta hand om det. Allt samlas på de stränder som ligger mot vind- och strömriktning. Tråkigt att se.

I dessa vatten finns haj. Det är "Nurse sharks" och de är vanliga här. De jagar på nätterna och är ofarliga för människor. Två meter blir de fullvuxna djuren och de ser ganska skräckinjagande ut.

Här kommer vi att stanna i två nätter. Sedan blir det nog ett bybesök igen. Byarna här ligger tätt. När man åkt förbi en så ser man oftast nästa.

När vi var på Isla Pinos för några dagar sedan köpte vi vår första "mola". "Molas" är kuna-indianernas konsthantverk. Det är flera tygstycken i olika färger ovanpå varandra. I tygstyckena är det utskuret mönster, ofta abstrakta men de kan också föreställa fåglar, fiskar etc. På det översta tyget är det  broderat med tråd i olika färger. Den vi köpte föreställer fiskar och efter en snabblektion av Mats i Cartagena tror vi det är bra kvalitet också.

Vad gör vi då hela dagarna? Eftersom det vanligtvis är mycket varmt blir det en hel del bad och en hel del vila. Annars finns alltid något att göra på båten. Therese bakar bröd ett par gånger i veckan. Mycket bokläsande blir det också, ett par i veckan i varje fall. Summa summarum ett ganska gott liv alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar