San Ignacio de Tupile

2013-09-10

San Ignacio de Tupile, eller "Tannaquetupu" som ön heter på Kuna-språket, är känd som en av Kuna Yalas bästa "handels-öar". I princip alla båtar med varor från Colombia och "civiliserade" Panama lägger till här.

Vi åkte, tillsammans med familjen Chernikau, naturligtvis in till byn för att kolla läget. Genast blev vi omringade av barn i alla åldrar. Pim har blivit ganska van men här blev det nog för mycket. Två tjejer i 8-10 års åldern var på henne konstant. De ville veta vad hon hette, var hon kom ifrån och värst av allt - de ville känna på hennes hår och ständigt nypa henne i det bleka fläskiga skinnet.

Det var jobbigt för Pim och vi försökte tala om för henne att ta det lugnt och bara nonchalera de busiga ungarna, men det är inte lätt när det kretsar trettio galna barn runt omkring en hela tiden.


Byn visade sig, som vanligt, vara välordnad och ren. Efter att ha besökt en del byar börjar man också se skillnader. Denna by var lite mitt emellan det strikt traditionella och det "moderna". En hel del små "butiker" med minimalt med varor och en sorts "ungdomlig" atmosfär - till skillnad mot de super-traditionella byarna som har mikroskopiskt med varor och en "pensionärs"-atmosfär.

Efter två nätter ankrade utanför byn flyttade vi oss åtta sjömil till Ratones Cays, eller Aridup som det heter på Kuna-språket. Aridup är egentligen ett stort rev med en ljuvlig palmbeklädd ö omgiven av korall med suverän sikt under vatten. Vi tände som vanligt en eld på stranden mot kvällningen, grillade korv, fisk och sopor samt snackade en massa skit.

Vi är bortskämda. De här kvällarna är underbara i solnedgången. Åska och blixtar hörs och syns som vanligt på långt håll varefter de efterträds av stjärnklar himmel.

Redan dagen efter, på fredagen, beslöt vi oss för att lämna Aridup. Vi börjar känna lite stress. Det är länge sedan vi hörde av Linnea och närmsta internet är nu bara 24 sjömil bort, i Nargana vid Rio Diablo.

Vi sa "auf  wiedersehen" till våra tyska vänner och drog järnet 14 sjömil till Devil Cays, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar