Holandes Cays

2013-10-20

Torsdagen den 17 oktober lämnade vi Lemmon Cays för vidare färd mot den yttersta ö-gruppen i San Blas, Holandes Cays. Vi valde ankringen i östra delen som kanske är den populäraste i San Blas, kallad Pool Anchorage. Som namnet antyder ligger man som i en stor lagun omgiven av vackra öar och korallrev.

Infarten är makalös med flera palmtäckta öar, kritvita stränder och vatten skiftande i olika turkosa nyanser.

Väl inne fick vi genast syn på våra vänner i Amzer Zo som ju lämnade Turtle Cay Marina några dagar före oss.

Vi ankrade utanför ön som av långfärdsseglare kallas för BBQ Island. Ön kallas så för att många seglare genom åren grillat fisk här. Numera är ön, av Kunas, omdöpt till Turtle Island och naturligtvis har de placerat en man här för att ta två dollar per person för att besöka den vackra ön. Idiotiskt, tycker vi, som redan någon timme efter ankring fick betala den gamla vanliga avgiften på tio dollar för att få ligga här.

Det märks mycket tydligt här att man inte har någon större erfarenhet av att bedriva affärsdrivande verksamhet. För bara femton år sedan, innan långfärdsseglarna började dyka upp, så hade man förmodligen knappt sett en dollar-sedel. Nu försöker man kapa åt sig så mycket som möjligt på ett ganska klumpigt sätt. Ekonomin här är mycket simpel. Man skulle kunna kalla det för ett slags anarkistisk kapitalism i dess enklare form. BBQ Island är ett utmärkt exempel.

Mannen på ön tar alltså två dollar per person och dag när man kliver iland. Han säljer också öl och läsk för två dollar styck. Resultatet blir att ingen besöker ön. Ölen dricker han upp själv i sällskap med sina polare vilket gör att han alltid är lite halvfull. Den mycket smartare idén att strunta i besöksavgiften och i stället tjäna pengar på öl och kanske lite mat har inte föresvävat honom. Ingen tänker så här. Uttrycket "det man inte drar in på gungorna drar man in på karusellen" förstår de inte innebörden av. De ser inga helhets-perspektiv. Ganska intressant faktiskt.

Fint är det här i varje fall och vi åkte faktiskt in med barnen till ön för att bada lite. Så den dagen fick man en liten intäkt i alla fall.


 

Runt omkring oss ligger ett tiotal båtar. Den australiska "Ulysses Blue" som vi träffade i Cartagena ligger här också. De hade fått ett blixtnedslag i båten tidigare hade vi fått höra men nu verkar allting fungera igen. Det blixtrar och åskar varje kväll runt omkring oss och vi har varit med om ett par rejäla smällar då det dundrar så det känns i magen till och med. Vi har börjat hänga ut startkablar i yttersta vantstagen. Lite skydd kanske det ger.

Nästa stopp blir Coco Banderos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar