I svenska flottans högborg

2012-07-18

Äntligen ett ställe där vi känner oss som hemma - Karlskrona!

Denna stolta stad som i forna tider hyste den respekterade svenska armadan. På den tiden, för ungefär 60 år sedan, hade nämligen Svea Rike en flotta som bestod av mer än ett par min-fartyg - som svepskäl.

Dock, Karlskrona är fortfarande en mycket fin liten stad och har en hel del att erbjuda. Vad kan ni läsa om på turistbyråns hemsida. Vi har inte den blekaste.

Vår tur från Sandhamn (har absolut inget gemensamt med Stockholms Sandhamn) bjöd på en del äventyr. Vi hade beslutat oss att gå "inner-vägen" genom Karlskrona skärgård och inte via Utklippan. Detta beroende på denna sjukligt efterföljsna (eller heter det motföljsna) motvind som dagen till ära dessutom brassade på med 10-12 m/s.

Detta är egentligen inga större problem, men för oss som aldrig seglat i dessa vatten, är det ganska psykiskt påfrestande att gå tre timmar över vatten med ett djup aldrig överstigande fyra meter. En mäktig havsörn fick oss i varje fall på andra tankar för en stund.

Norr om ön Senoren möter vi då så bron som ej är utmärkt med seglingsfri höjd, vare sig på sjökort eller plotter.

Björne tar upp kikaren ca 500 m från bron och avläser 18 m!

Snabb överslagsräkning startar enligt följande:

+ Bro 18 m
+ Lågt vattenstånd 30 cm (tror vi)
+ Höjd vattenlinje (Pims Barbie's) 10 cm

- Masthöjd 18 m över vattenlinje
- VHF-antenn 70 cm

Detta betyder att vi i så fall skulle slå i med 30 cm. Beslutet blir alltså - vi chansar!

Bron närmar sig. Ingen vind känns längre. Tessan håller för ögon och öron. Björnes puls är.... Vet ej, hjärtat har stannat. Linnea skrattar nöjt i vetskapen att hon inte behöver bry sig om konsekvenserna. Nu går vi under balkarna... Pust - det gick på det berömda håret.

Björne läste av på brofundamentet att höjden vid detta tillfälle var 18,50 så vi hade faktiskt kunnat vara ett par centimeter högre.

Nog om detta. I sammanfattning blåser det som fan och vi hade hoppats ha lämnat landet nu. Det får nog dröja ett par dagar till, tyvärr.

Sea you!

4 kommentarer:

 1. Googlar in på turistsidan direkt ;-).

  Kram
  Victoria

  SvaraRadera
 2. Låter spännande,men vi gick faktiskt under Djuröbron(20m) idag på EGEN köl det var otroligt spännande.Frida Marie 2 stäcker sig heeela 14,50 höööög.
  Mr X the real sailer

  SvaraRadera
 3. Hahaaa Då är det bara att tacka ;) Ja Pim, för alla hennes Barbies som hon promt skulle ha med ;);) Vissa stackare har det tuffare än ni ;) Vid Utö där vi ligger, vid en liten mysig gästhamn kom en Tysk flaggad segel båt och låg en natt (alla är super trevliga här) kastar loss dagen ( gulliga dom gav paret som äger hamnen en flaska vin för trevligt bemötande) efter femton minuter är dom till baka ... Helt förstörda gubben gråter , gått på grund ;(;( typ i 5 knop och båten läcker in vatten . Skit båt är det visst något Fraskt skit ....tur i oturen så va båten hyrd . Så nu är det bara att vänta för dom och se vad uthyrnings företaget säger . Någon kunnig vad på båten och sa att den hadde tre stora meters revor plus flisor som stack upp .. Pappers båt ... Med det vill jag bara säga SEGLA LUNGT OCH ATT JAG ÄLSKAR ER PUUUUUUUSSSSSSD / Syster !

  SvaraRadera
 4. Hej! Hade varit kul att träffas i Karlskrona....... Hasse

  SvaraRadera