Tillbaka till Danmark

2012-07-27

Återigen tack för alla kommentarer och mejl. Mera sånt - det är så otroligt kul att höra av alla vänner där hemma!

Då vi inte under denna resa rundar de brittiska öarna vill vi ändå hedra denna fantastiska region med en limerick:

Det var en man vid namn Kurt ifrån Kielen
Som sina naglar ville fixa med filen
Han pröva med Sachsen
Men snart var det dags med en
Tändare och glycerinen

Vi befinner oss nu i Gesder på Falster i Danmark. Alltså - återigen i vårt kära sydvästra grannland. Därmed är det dags för ett antal iakttagelser avseende diskrepanser mellan Sverige, Danmark och Tyskland:

  • I Danmark har man i en del butiker kort-terminalen vid platsen där man packar livsmedlen. Mycket smart, tycker vi, då man kan packa öl, vin, chips och tobak samtidigt som man fumlar med kort och kod.
  • I Sverige snurrar ett av fem vindkraftverk, i Danmark och Tyskland samtliga (hundratals). Får en att undra lite grann. Vi har ändå upplevt detta fenomen i likartade vindar. Månne kan det vara att Sverige, som har europas största skillnad i energi-pris mellan produktions- och konsumtionsled, vill driva upp priset. Ni vet - tillgång och efterfrågan etc. Vem vet? Skumt är det i varje fall.
  • Tyskar talar inte gärna engelska. Helt ok, tycker vi, eftersom engelsmän ogärna talar tyska.
  • Danmark har dialekter. Här i södra Danmark talar de väldigt sluddrigt, eller är fulla - vi vet inte.

Imorgon fortsätter vi vår färd mot nästa delmål - Nord Ostsee Kanal (Kielkanalen). Enligt uppgift ska vi få vind från ost, dvs. perfekt för oss. Om allt går enligt planerna kanske vi kan gå igenom den förbenade kanalen på måndag. Vi får se. Något man har lärt sig är att inte ta ut något i förskott utan ta dagen som den kommer. Vilket faktiskt är ganska skönt när man vänjer sig vid det.

Ha det bra!



3 kommentarer:

  1. Massor av kramar från Skiathos.

    /Victoria & Janne

    SvaraRadera
  2. Förstår att pipan nyttjas,kortterminal kommentaren!Härligt med era reseskildringar,nyttja nu Kielkanalen som ett generalrep för Panamakanalen,hyr in 4 dragare m lååånga tampar + bildäck till fendrar och en kanallots.Tror det skulle bli succé för alla andra i Kielkanalen ;-)))
    Segla lugnt
    Mr X

    SvaraRadera
  3. Lär mej oxå ta dagen som den kommer, går i pension 1/8
    Med vänlig hälsning, Janåke

    SvaraRadera