På drift till blåshålet Byxelkrok

2012-07-10

Först och främst - stort tack för alla kommentarer! Det värmer och det kan behövas för det är svinkallt i det här j...a landet!

Efter förra inlägget har vi nu, efter en del möda och något besvär, lyckats ta oss till Byxelkrok på norra Öland. Åter till den trippen alldeles strax men först lite om de rosenröda distansminuterna efter Nynäshamn.

Från Nynäs tog vi oss till alldeles utmärkt naturhamn vid namn Sävö. Där fick vi ligga alldeles själva. Inte helt vanligt nuförtiden. Inte mycket hände förutom att vi hittade en del kantareller. De gick inte att röka så vi får stå ut tills vi kommer till Västindien.



Fredagen den 6 juli studsade vi glada i hågen upp redan vid kl. 5.30 för att en halvtimme senare stäva söderut. Färden slutade 10,5 timmar senare vid Stegeborg utanför Söderköping. "Det gick långsamt" tänker säkert den med passare och linjal följaren av vår blogg. Dock är faktum att vi gjorde god fart men Kapten Björn Bölja hade slarvat med planeringen och helt plötsligt dyker det upp en 15 meter hög, ej öppningsbar, bro framför oss. Efter sedvanlig utskällning från Tessan fick vi vända och hamnade alltså i gästhamnen vid Stegeborgs fästning. För att återfå en del av självkänslan fixade Björne i varje fall främre lanternan vilket vi skulle få stor glädje av senare.



På lördag eftermiddag gick vi vidare ytterligare en bit nordost för att komma till rätt farled, dvs. en utan irriterande, av människan byggda, hinder. Nattvila genomfördes i underbar vindstilla vik i vackra St Anna skärgård - Horvelsö ost Yxnö.



Söndag blev ingen vilodag, iväg kl. 06.30 sökande visdom i Västervik. Nio timmar senare angjorde vi ostkustens största gästhamn i den lilla sommarstaden. Vi firade med pizza och hamburgare på lokal krog. Här i Småland talar man som Emil och Ida och det var svårt för Björne att höra frågan när han blev intervjuad av ortens tidning men det handlade något om väderleksprognoser och om de går att lita på. Björne flamsade nåt om att "efter sol kommer regn" och vice versa vilket både han och familjen skulle komma att tvivla på redan dagen efter.



Idag befinner vi oss alltså i Byxelkrok efter en mycket intressant färd. Meningen var att vi skulle ta oss i sydlig riktning rakt nedför kusten i syfte att gå över till Öland på onsdagen. Detta alltså på grund av det allt annat än somriga vädret. Planerna fick ändras hastigt utanför Simpevarp då motorn dog (vi seglar sällan i motvind - särskilt inte i ett gytter av grynnor). Besättningen höll dock huvudet kallt vilket inte var svårt. Segel hissades och ny kurs togs ut rakt österut medan Björne luftade en del svordomar samt bränslesystemet. När väl detta var gjort var det lika bra att gå mot Öland. Så kan det gå...

3 kommentarer:

  1. Bra,mera sådana reseskildringar.Låter som det tuffar på för er,var orolig att ni inte skulle ta er längre än Bullandö första veckan,hoppas ni har det mysigt i Borgholm.
    Salta hälsningar från MrX m Fam

    SvaraRadera
  2. Som Dala brukar säga "Good for You". Segla nu inte vilse in på det småländska (före detta) fastlandet.
    Ante

    SvaraRadera
  3. Bra att ni hann med en repa på HM också! Bu för kantarellerna.

    Kramisar
    Victoria

    SvaraRadera