Gaija igenom Kiel-kanalen (i varje fall nästan)...

2012-07-31

Efter Gedser (Danmark/Falster) var tanken att vi skulle gå tillbaka till Tyskland, ner mot ön Fehmarn. Det är på denna ö Puttgarden ligger men vi hade tänkt ta natthamn i Flügge för att få en bra kurs mot Kiel nästkommande dag.

Precis mellan Fehmarn och Lolland (Danmark) överraskades vi dock av kraftig regn och vind. Innan vi hann säga Königsmosel slet en styv kuling i våra segel. Efter mycket om och men lyckades vi få ned och in seglen. Förseglet tvinnades hårt runt förstaget, lika tight som Lidl-jeansen på en tysk fraülein.

Beslutet att vända norrut i medvind mot Lolland var inte svårt och vi tog natthamn i Rödby. Denna hamn finns inte mycket att säga om. Tråkigare får man leta efter. Vi lyckades i varje fall komma därifrån utan att betala. Förmodar att hamnkaptenen var upptagen med att äta antidepressiva medikamenter.

Sikte togs mot Kiel-fyren och vid 17-tiden angjorde vi gästhamnen i Stickenhörn. Trodde vi, men det visade sig vara "British Kiel Yacht Club". De brittiska gentlemännen välkomnade dock oss på typiskt brittiskt manér och vi fick en trevlig eftermiddag och kväll. Klubbhamnen vi låg i tillhör brittiska armén och ägnar sig åt "äventyrlig" utbildning i segling, motorbåt, och dykning.

Tisdag morgon (idag) satte vi så kurs mot Kiel-kanalens sluss i Holtenau. Endast 1 NM från vår natthamn. Slussningen, som är en ström- och inte en nivå-sluss, var odramatisk förutom 10-meters klättringen upp för en helt vertikal stege för att kunna betala slussavgiften. Stackars pensionärer...

Kiel-kanalen, eller Nord Ostsee Kanal som den egentligen heter, är 10 landmil lång och ganska trist efter några timmar. Första gången man får möte med ett gigantiskt fraktfartyg är kul men inte sen. En luggsliten örn hann vi dock spana in.

Therese lyckades med konststycket att gå på grund. Det är lerbotten så ingen skada skedd men hon fick i varje fall lära sig att man inte kan gå två meter från kanten på kanalen. I rädslan för att grundstöta igen gick mädchen Therese så ut i mitten och höll så när på att kollidera med ett fartyg vars septiktank väger som vår båt.

Dagens stora problem var dock luft i bränslesystemet. Vi har haft det några gånger tidigare, dock alltid i grov sjö. Nu fick vi problem efter ca fyra timmar. De sista fem timmarna fick Björne lufta systemet då och då för att undvika motorstopp.

Nu är vi i varje fall framme i Brunnsbüttel, en gästhamn precis vid utslussningen. Vi har varit och ätit en god middag och därefter mekat lite med motorn.

Två nya iakttagelser angående Tyskland:

  • Många affärsinrättningar tar inte kreditkort (Visa/Mastercard) och vill man få tag i en Bankomat kan man få gå långt.
  • Många lysbojar är borttagna. Vi har sju år gamla sjökort och det är ganska stora skillnader vilket förvillar en hel del. Problemet är dock hanterbart då bojarna lyser med sin frånvaro.
Imorgon, om vädret tillåter, går vi ut ur kanalen och får genast ge oss i kast med både strömmar, hög- och lågvatten. Nya utmaningar - nya möjligheter.

Auf wiedersehen så länge!

7 kommentarer:

  1. Hej på er!
    Skepp och hoj vilka äventyr. / Kram på er alla och simma lugnt. Ulrika L.

    SvaraRadera
  2. HEEEEEJJJJJJJ Mina underbara Familjemedlemmar;);)Härligt att man får skratta o le åt era bravader..Så underbara komentarer om deverse saker:):) Va inne på Linneas blogg och bölade en stund,,,ÅÅÅÅÅ vad jag saknar er..Står i kassan på jobbet så det gäller att svälga;)Låva att vara försiktiga LÅVA. Älskar er massor Puss Puss / Syster

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Kul att läsa er blogg, den är verkligen rolig, vi kommer att följa den regelbundet.
    Vi ligger i Heiligenhafen och jagar liksom ni bankomater överallt eftersom kreditkort här i Tyskland bemöts med endast en förvånad uppsyn alternativt den pinsamma tystnaden.... Riktiga tyska EURO ska det vara !
    Pelle o Annika på Disa (som låg bredvid er i Skillinge)

    SvaraRadera
  4. Panama ligth,coolt.Så typikt att det var Tessan som grundstötte,låg den Riktiga Kapten och sov ruset av sig? efter era alla taxfree angöringar i både Germanien o Grötlandet.Idag fick C gasta i Hård kryss,mycket vinchande på focken medans jag styrde,som ju är det jobbigaste på kryss ;-)men vi har ej grundstött el ngn annat allvarligt,men därimot har vi gått med i Wermdö skeppslags segelsällskap WSSS,som har kluppholme på Svartsö,otroligt mysigt ställe.
    Ha det så bra
    Saknar er
    Mr X m fam

    SvaraRadera
  5. Hej på er! Här kommer bästa hälsningar från Värmdö. Så roligt att höra om era upplevelser och iaktagelser. Ser fram emot att följa er färd:)

    Massor av kramar & hejarop!
    Kram Trine m fam

    SvaraRadera
  6. Så kul att följa er resa här på bloggen & alla fina foton på Flickr.

    Ta hand om er!

    Kram från en inlåst Victoria (semestern är slut dvs åter på kontoret...)

    SvaraRadera
  7. Hej på er,nu är det dax för lite nyare inlägg på bloggen,Linnéa ligger långt före er.
    Nu är man en riktig seglare,första grundstötningen kom i helgen+lintrassel i proppen.
    Ha det
    Mr X

    SvaraRadera