Full fart förbi Holland

2012-08-16


Position: Ijmuiden

Efter Lauwerzoog var det dags att ge sig ut på Nordsjön igen. Det blev hela 60 NM till Vlieland.
Vlieland är en ö, eller snarare något som kan liknas vid en stor sandhög, som är mycket populär bland Holländarna. Man kan med fog kalla platsen för Hollands Sandhamn, men där upphör liknelserna.

Vi angjorde den smockfulla hamnen kl. 22.30 och fick lägga oss jämte en annan båt med tre andra innanför i förhamnen. Gästhamnen var knökad.

Kl. 07.00 följande morgon blev vi bryskt uppväckta eftersom båten näst innerst skulle iväg. Det är aldrig båten ytterst som skall iväg.

Det var bara att gilla läget och invänta vår tur att få komma in i den populära gästhamnen.
Efter att ha ägnat en dag på Vlieland har vi svårt att förstå Holländarnas entusiasm över denna avkrok. Oerhört mycket folk men inget att erbjuda, förutom vindpinade sandstränder, lyder slutsatsen. Till råga på allt är hamnavgiften svindyr och inget ingår.

Som om det inte vore nog gick kylskåpet sönder också. Björne firade detta med fesljummen Heineken.

Måndagen den 13 augusti hade vi tröttnat på hålan och gav oss smidigt iväg ut ur hamnen. Trodde vi ja, 2 sekunder efter att vi sagt "bye - bye" till våra båtgrannar drev Gaija iväg i den trånga hamnen som korken i ett badkar. På grund av strömmar och vind var styrförmågan lika med noll. Det kunde ha slutat med en smärre katastrof men med panikslaget lugn och god hjälp från allehanda oroliga båtägare lyckades vi till slut ta oss ut med den svenska flaggan lite förläget fladdrande.

Nästa stopp blev Den Helder. Färden är inte mycket att orda om förutom att vi fick uppleva resans första riktiga sjösjuka. Det var Pim som ena sekunden mådde prima, för att i nästa sekund spy ned sittbrunnen. Därefter mådde hon prima igen, ända till nästa vomerings-kaskad. Stackars lilla Pimsan men det är inte lätt när vågorna slår in akter om tvärs, som det så vackert heter.

Den Helder är en hamnstad men inte vilken som helst. Här har nämligen Holländska flottan sin huvudbas. Så vår utsikt bestod av ett radartorn åt ena hållet och ett antal krigsfartyg åt andra.

I syfte att försöka få tag i någon som kunde fixa vårt kylskåp så blev vi kvar i staden en extra dag. Björne fick till slut tag på en serviceman och vi bestämde träff till fredag i Ijmuiden. Övrig del av dagen ägnades åt rundtur i staden som turligt nog hade sin så kallade Juttersmarknad denna dag. En uppsjö av onödiga ting var till salu såsom handsydda äggvärmare, broderade vykort och tjockstickade tröjor. Sistnämnda artikel bör ha varit svårsåld då det hela dagen var lika hett och kvavt som i det nyss nämnda kylskåpet.

Färden till Ijmuiden (uttalas inte som det låter) gick i en rasande fart. De 40 nautiska milen avverkades på fem timmar och 30 minuter vilket ger en snitthastighet på.... Väldigt fort. Vinden nådde stundtals kulingstyrka men med revad stor sprängde Gaija fram som en löpsjuk tik med en bratwurst hängande framför nosen.

Efter tilläggning i den enorma marinan (minst fem restauranter, tre separata barer och ett casino - vad sägs om det?) ägnade vi kvällen åt filmtittande.

Idag torsdag blir det fri dag innan vi förhoppningsvis får kylskåpet lagat på fredag så vi kan ge oss vidare. Vi börjar tröttna på det här landet nu.

Vi höres!




5 kommentarer:

  1. Cirka 7,3 knop,bra för en gammal flodpråm.Här i i gamla Svedala gick den ju bara med järngenuan ;-)hoppas allt annat håller nu framledes,tomt här utan er,saknar dunkvinstömmningar o mest av allt B´s ootroliga nästa synska hastighetssinne o lasermåttsyn.
    Hälsningar
    Mr X

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi saknar er oxå! Just nu sitter vi och njuter i den oerhört vackra staden Amsterdam, mer om den i nästa blogginlägg.
      Kram till er

      Radera
  2. Hoppas att det ordnade sig med kylskåpet.
    Denise hälsar till Pim.

    Kram Karin

    SvaraRadera
  3. Heeeeej ! Ååååå vad härligt ni har det ;) riktigt avis.Kanske inte på kylskåp som går sönder eller stackars Pim,pluttan och definitivt inte på att ni skämmer ut er i hamnarna;)Men åååå att få se Delfiner,vilken känsla det måste ha varit:) Här hemma är allt som vanligt konstigt nog har sommaren kommit nu när semestern är slut,hmmm.
    Fick äran att bli Toast Master på Anders och Ninnis bröllop kul men nervöst ;) och om två veckor blir det sten hård träning,två pass om dagen på Thai boxning, garanterad snygg kropp:):) Äntligen ;)
    Skulle så gärna vilja ringa någon gång är det möjligt eller :) Ta hand om er miljoner pussar o kramar till er alla <3 Älskar er <3

    SvaraRadera
  4. Hej gumman

    Det verkar som om det lunkar på som vanligt i svedala och det försöker vi också göra, nu är man bra sugen på att komma till Spanien men för tillfället sitter vi i England, i går blåste det styv kuling här och man var väldigt glad att man var i hamn.
    Va kul med bröllop! du får gratta Ninni och Anders ifrån oss och jag är säker på att du kommer att va bäst!!

    puss min kära syster

    SvaraRadera