Rätt upp i kanalen...

2012-08-10


Efter en natt i den något trista hamnstaden Delfzijl begav vi oss på eftermiddagen torsdagen den 9 augusti mot slussen för vidare färd på Eems-kanalen med mål Groningen (uttalas Schronischen ... spott...fräs...).

Kanalen ifråga är en del av "Stande Mast Route" (Stående mast-rutten). Var "liggande mast-rutten" finns vet vi inte.
Hursomhelst kan vår båt, med djupgående 2,10 meter, endast gå denna del av rutten upp till sjön Lauwersmeer (uttalas som det låter vilket är svårt att förstå om man inte vet hur det låter). Efter detta potthål till sjö måste vi ut på havet igen.

Slussningen gick, under smärre panik, mycket lugnt och smidigt. Likaså den 27 kilometer fortsatta färden till Groningen. Skillnaden mellan denna kanal och dito Kiel är att i Kiel-kanalen såg man inte omgivningen på grund av att kanalen låg så högt över land. Här ser man inte omgivningen på grund av att kanalen går så lågt. Man ser endast hustak och en och annan ko-kalufs.

Kanal-färden från Groningen startade kl. 9 på morgonen fredagen den 10 augusti. Det började som brukligt med en broöppning och fortsatte sedan genom den mycket pittoreska staden. Det var kul att gå genom trånga kanaler kors och tvärs. Dock, tjugo broöppningar senare, hade vi lust att spy på nästa dragspelsspelande gumma, gulliga hund, sovande katt eller vackra kanalbåt.
Eems-kanalen skall enligt välinitierade holländska källor ha ett lägsta djup på 2,5 meter. Vi plogade oss dock igenom minst två gånger genom träskdynga på ca. 2 meters djup.

För en gångs skull lyckades vi ändå nå vårt förutsatta mål för dagen - Lauwerzoog. Nu skiljer endast en sluss och en skyddsvall oss från den svallande och brusande Nordsjön. Gaija har trött men bestämt knotat sig igenom kanalen men det är ingen tvekan om att den gamla damen trivs bäst på havet.

Imorgon är tanken att ge oss ut igen, med mål Vlieland. Vindarna skall vara med oss, dock inte tidvattenströmmen som skall bli ca. 1 knop "straight in the kisser". 60 NM hoppas vi kunna fixa.

Holland är ett mycket intressant land av flera orsaker:
 • Det traditionella skodonet är en mycket ful och klumpig tingest av trä. Med tanke på att hela landet ligger under havsnivån borde det vara vadarstövlar.
 • Holländarna är mycket trevliga och gästvänliga. Dock bör man inte stå för nära dem i en konversation då de spottar och fräser nåt förbannat. Att tala med dem iklädd cyklop och sydväst kan verka stötande.
 • Likt Tyskland tar de inga utländska kort och har knappt några Bankomater.
 • De har ofta lunch-stängt, framförallt under lunchtid då de flesta vill handla. En del affärer har lunchstängt hela dagen.
Nog om den gamla kolonialmakten. Över till frågor som vi hade velat få av våra kära läsare. Dessa besvaras nu  i preventivt syfte:
 1. Känns det som semester det ni gör? - Både ja och nej. I början gjorde det absolut det, men nu -sedan några dagar tillbaka, börjar ett sorts vardagslunk infinna sig. Dock ett mycket trevligt sådant fyllt av små äventyr och ideliga nya miljöer.
 2. Saknar ni Sverige? - Nej. Efter att ha varit inne på Aftonbladets hemsida häromdagen saknar vi det ännu mindre. Undantaget de svenska framgångarna i OS - heja landslaget i handboll!
 3. Saknar ni svensk TV? - Nej, inte en minut. Däremot saknar vi svensk radio. Det är hårt för Tessan som missar "Ring så spelar vi".
 4. Förstår Pimsan vad som händer? - Nej, hon lever alltid i nuet.
 5. Vad har varit mest skrämmande? - Den dagen Björne glömde bort koden till toaletterna.
 6. Vad är budgeten? - Det undrar vi också.
See you!
  4 kommentarer:

  1. Superkomidian, ni borde uppträda bland svenskbåtar i hamnarna,då kanske ni kan svara på frågan om budgeten=öka den.Låter spännande med era äventyr,här hemma händer det inte så mycket förutom att Janne(svärfar från vimmerby)flög luftballong igår,och dom fick nödlanda i vattnet utanför Ekerö i mörkret med följande action av sjöräddning,polis o privatbåtar...mycket dramatiskt.Idag ska vi ut med Alphan,Möja eller Svartsö kanske...Riktig lååångfärd det,men kräfter o snaps ska med Mmmm...
   Ha det
   Mr X

   SvaraRadera
  2. Hej igen, kära du! Tack för både frågor och svar. Skönt att höra att ni fortf. är på gott humör och inte saknar Sv. allför mycket. Du skriver så "målande" att man själv känner att man hänger med på resan, kul! Vi skall snart åka förbi dina/era tidigare hemtrakter på Värmdö och häsla på vänner. Kl.16.00 idag håller vi tummarna för vårt handbollslag och hoppas på seger och GULD! Det är dom och Sv. värda. Kram och ha det gott och hälsa gänget! Ulrika L.

   SvaraRadera
  3. Jaha ja då har ni lämnat Ostarnas land nudå..Gött att de gick bra med alla era kanal äventyr..förstår att de blir lite tristes efter 20 bro öppningar..själv har man vart åh tränat inne på jobbet..en söndag..men men ni har de kalas bra..ska jag oxå ha snart..när jag drar ner till Thailand igen..:-)
   Hälsningar Tompa..

   SvaraRadera
  4. Hej ännu en gång! En lite förvirrad Ulrika L trodde att det var Linneas blogg som jag var inne på, men icke. Men vad gör det?! Följer båda bloggarna med nöje. Kommetaren ovan skickades sedan även till L:s blogg. Ser ut som ni har det bra på bilderna. /Ulrika L

   SvaraRadera