Zeebrugge - och sedan dö...

2012-08-21

Efter Scheveningen gav vi oss måndag iväg till Stellendam, ytterligare en Holländsk håla omgärdad av skyddsvallar, sand och diverse slussmekanismer.

Vi har börjat förstå dem som tar långa distanser förbi Holland i syfte att slippa tidsödande in- och utfarter ur hamnarna. Angöringen till Stellendam är nästan 10 NM lång inklusive mycket seg sluss med dubbla broöppningar. Färden in från ITZ (Inshore Traffic Zone) tog nästan tre timmar.

Hamnarna är inte särskilt roliga heller. Antingen har vi kranar och oljebunkrar att njuta av eller.... ingenting, i marinor långt från stad och bebyggelse.

Men skam den som gnäller över detta, desto roligare är det att segla. Tyvärr blir det inte så mycket av det heller just nu då det blåser sydväst till väst varje dag vilket gör det jobbigt att segla både söderut mot Belgien/Frankrike, eller västerut till England.

Vi stampar på i varje fall, idag tisdag med motor till Zeebrugge. Till någon glädje kan vi njuta av färd i medström. Det betyder ytterligare ca 1,5 knop att lägga till de 6,5 som motorn ger. Vi formligen forsade in Zeebrugges hamn i över 9 knop.

Inget ont om Belgien men nu vill vi över till England. I väntan på bättre vind drar vi imorgon antingen till Nieuwport (Belgien) eller Dunkerque (Frankrike) i syfte att få lite kortare sträcka över kanalen.

Au Revoir!

5 kommentarer:

 1. Ta Themsen upp till London när ni ändå är i Great Britain så kan vi ses där om två veckor,jag o Freja åker dit 7-9 sep ;-)))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr, tror du vi har hur mycket tid som helst:) vi får synas senare.
   Kram och glöm inte STORA plånkan till Freja nu
   Hälsa alla

   Radera
 2. Zeebrugge-noch spannender als-Sundbyberg...
  Dunkerque, kanske man med en historisk återblick skall i det längsta försöka undvika !
  Följer er resa med spänning.
  Hälsar Dala

  SvaraRadera
 3. heja på!
  vi gick ju kanalerna, men jag/vi kved ändå.. :) och så ligger man gratis där.
  Men vi lessnade och drog rompot till falmouth i ett svep. nu är vi dock i brest, hoppas att det kommer en väderlucka snart så drar vi över till spanien, super om ni hittar hit. England regnade hela tiden men maten var billigare än fr..

  Ha det, lycka till!
  Kalle
  syelin.se

  SvaraRadera
 4. Jättekul att läsa om er Journey, och era små äventyr.
  Vi kommer till Zandvoort den 7:e men då hoppas ni nog att ni har lämnat BeNeLux...
  Pissa inte i lovart nu.
  Ante

  SvaraRadera